PDA

Просмотр полной версии : Моя пасіка


iqor
29.03.2015, 18:07
знаходжуся на стадії реформування своєї маленької пасіки, всі мої напрацювання розкидані по різних темах форуму, що вже сам не можу знайти, коли потрібно. тому вирішив створити окрему тему.

отож.
зараз іде процес переоформлення обійстя, яке знаходиться за 20 метрів від мого.
але роботи по приведенню його в порядок вже почав. нижче викладаю фото старого саду, половину якого вже вирізав, решту можливо виріжу на днях.
потім необхідно ще буде розрівняти бульдозером ділянку, а вже потім щось насівати, насаджувати чи просто грати гольф.:)
якщо серйозніше, то планую там засадити фундуковий сад, та засіяти медоноси. в цьому році хотів-би засіяти еспарцет.
на сьогодні вже засадив перші 16 саджанців фундуку. сорти Трапезунд(не путати з трапезундським), Вебба цінний, Каталонський. ще планую Галле, Косфорд, Керасунд, можливо Барселонський..
на обійсті стоїть напівзавалена хата-її знімаю з обліку та розбираю. та стайня, відносно неї є деякі плани.
третє фото самої стайні. далі її план та майбутнє планування приміщення.
в одному з приміщень хочу зробити кімнату для відкачки меду.
корпуси можна подавати через вікно, зменшивши відкритий отвір до розмірів одного корпусу.
далі місце для маніпуляцій з корпусом. потім станок для зняття забрусу, з паровим ножем. знову місце для формування касет. і сама медогонка.
можливо, хтось із більшим досвідом підкаже можливі проколи чи ньюанси, які можуть виникнути.

відносно розміщення частини вуликів. є піднавіс, але в ньому досить таки важко розмістити більшу кількість вуликів.
вагаюсь, чи взагалі потрібно туди ставити вулики, може просто поставити в саду. хоча, коли б останні були під піднавісом, почувася би спокійніше... можливо хтось порадить як краще.

також вперся в розміщення бідону та вогню як такого, для того щоб закип"ятити воду до утворення пару для парового ножа.
місце напрошується між вікном та піднавісом. але мені воно не дуже подобається.
по -перше дим. може заходити в кімнату для відкачки. хоча, в той же момент буде відлякувати бджіл.
по-друге тепло. досить того, що південна сторона, спека на вулиці, а тут ще й вогонь збоку. хоча також розумію, що це не буде ватра в півтора метри висотою та шириною....
одним словом трохи завис в цьому питанні.

світло проводити не планую. хоча поруч стоїть стовп. причина - не хочу оформяти на себе лишній номер(будинок), тим більше його по факту і не буде. а немає номеру, то й немає світла.

одним словом, хотів би почути думку людей, які мають справу з пасікою.
поки все. далі ще буде.:)

п.с. ніякої майстерні тут не планую, так як маю таку, раптом за метрів 40-50 від пасіки.

П.С./П.С. все, що на схемах та малюнках в масштабі. навіть ріст мужчини такий як в мене.:)

gvf
29.03.2015, 19:24
Ігор, в темі "Павільйон" придивись до павільйону МедАль, може щось і візьмеш.
А електрика - бажана річ. Обійстя зареєструй на дружину.

Добавлено через 1 минуту
Забуб вставити:
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

iqor
29.03.2015, 19:42
gvf, електрику не поведуть просто на обійстя чи навіть до хліва, а тільки до будинку(номера).
будинку, як такого, по факту не буде взагалі. з тієї причини і нехочу залишати його і на папері. зараз один побудував. дасть Бог, поставлю маленький біля Тернополя(купив ще раніше ділянку). Я народився і виріс в Тернополі і повністю з ним не можу порвати. тим більше росте син(2,5рочки), чекаємо ще поповнення. те, що я захотів решту життя провести за 60км від Тернополя, не означає що мої діти будуть від цього в захваті. тому мушу максимально напрягтись. тй маю бажання, щоби діти ходили в школу в Тернополі.
а навішати на себе купу потрібної та непотрібної нерухомості, розуму багато не треба. але потім скажуть, "...а ти олігарх виявляється, давай відстьогуй за метри квадратні". а той неіснуючий будинок плюс стайня, потягнуть поза 80 квадратів. воно мені тре?
від мого будинку, де живу, до тієї стайні 45 метрів. вигідніше "кинути переноску", коли потрібно. або натягнути між ділянками постійний дріт.там буде десь 20метрів в самому вузькому місці.

п.с. вже дивися раніше на павільон Медаль. в нього трішки простіше. конструкція позволяє більше аніж в моїй ситуації-камінні мури.

МедАль
29.03.2015, 19:57
підкаже можливі проколи чи ньюанси, які можуть виникнути.
Сподобались Ваші схеми, колего Igor , гарна графіка. І приміщення стайні цілком згодиться для втілення Ваших задумок.
Уявляю себе на Вашому місці, й виникають такі думки:
Піднавіс мабуть буде замалим для розміщення вуликів. Навіть альпійців тут стане в "першій лінії" шириною 2,77 м не більше п"яти, бо треба ще залишити місце для проходу. Отже, вулики зручніше було б поставити в саду, а в піднавіс зносити хіба що на зиму. Піднавіс згодиться для зберігання запасних корпусів, вуликів, всякого реманенту тощо.
Кутову західну кімнату доцільно використати і як кладовку для чогось цінного, і для відпочинку виділити куток з диваном чи топчаном. Це приміщення солідне, майже 16 квадратів, і тут можна розмістити будь-що, на власний смак.
По кімнаті для відкачки меду є деякі перестороги. Того віконця, що залишиться вище "амбразури" для подачі корпусів, явно замало для освітлення приміщення, хоч це віконце й знаходиться з південної сторони. Не вистачить світла й тоді, коли засклити фіранки дверей, або замість них поставити якусь металеву сітку на рамці. Отже, знімати забрус та готувати касети Вам доведеться в сутінках, а біля медогонки буде взагалі темно. Який вихід? Або прорізати вікно з північної сторони, там де стоїть медогонка, або ладнати якесь штучне освітлення. Взагалі технологічний ланцюжок в приміщенні для відкачки меду продуманий ретельно, по цій схемі працює більшість.
А от затія з багаттям мені ніяк не сподобалась. Тут можна говорити і про незручності, і про недотримання правил пожежної безпеки й ще багато про що.
Вважаю доцільним один варіантів:
-Використовувати не паровий, а електроніж. Але тоді потрібен акумулятор, або електромережа з трансформатором;
-Знімати забрус вилкою. Для Ваших 10 вуликів це прийнятний варіант, або навіть хай і в два рази пасіка збільшиться.
-Насамкінець нехай буде й паровий ніж, але для нагріву води використовувати якийсь таганок з газовим балоном, або попитати в бабусь керогаз чи примус.
Хотів би, колего Igor, щоб ви не сприймали мої зауваги як керівництво до дії чи якісь конкретні поради. Це просто думки вголос.
Безумовно, найкращим варіантом буде саме Ваш, бо Ви його продумаєте тисячу разів...
П.С.Ви не згадали про охорону обійстя та пасіки і стайні. Чи може в Ваших краях немає злодіїв, і ні від кого не треба харонитися?

Добавлено через 4 минуты
від мого будинку, де живу, до тієї стайні 45 метрів. вигідніше "кинути переноску", коли потрібно. або натягнути між ділянками постійний дріт.там буде десь 20метрів в самому вузькому місці.
Тепер все зрозуміло, деякі питання знімаються.

iqor
02.04.2015, 22:36
Сьогодні замовив мішок(30 кг) насіння еспарцету. ціна, можна сказати здивувала. ніколи не купляв, думав що дешевше...:) на20-25 сотих, вроді мало би хватити.
старий сад вирізав, але ще не вивіз зрізане дерево та не спалив дрібне докінця. по тій причину не можу розрівняти бульдозером основну частину ділянки. тому, для початку засію мабуть, ту частину яку можливо засіяти. а це і буде десь під 20 сотих.

в сукупності на максимальні відстані до 120-ти метрів(одна ділянка). є до 1,5 га землі, яку я вже можу частково використовувати. 1,2га своєї, та 30 сотих родичка сказала використовувати під свої потреби. думаю, що скоро запропонує взагалі викупити, натяки вже проскакували, тільки бачить, що мені зараз не до цього.
в недалекому майбутньому свої 1,2 га, помаленьку будуть іти під фундук. спочатку теперішні 60 сотих, потім , коли буде видно перспективи окремих сортів фундуку, решту. за той час мої відмовляться від корови, розмови вже про те час від часу виникають, і процес плавно буде просуватися далі.
поруч є ще пару ділянок, які також у майбутньому можуть використовуватись мною.
в загальному десь під 2 гектари, через певний час, дасть Бог, повинні бути в моєму розпорядженні. це не дуже і багато, беручи до уваги паї, та ситуації зі землею в інших регіонах. але ця земля практично в центрі села і я прямо таки на ній живу. про паї мова буде йти окремо.
тобто в результаті повинно бути під 2 гектари фундукового саду. в перші роки, поки саджанці малі, він чудово буде поєднуватись з засіяними медоносами. та, коли дерева підростуть, та утворють тінь, питання з медоносами можуть відійти на другий план.
хоча, вроді існують тіньолюбні медоноси.треба проштудувати. можливо, хто попадав на готову інформацію, про багаторічні медоноси, які ростуть в тіні. поділіться або тикніть носом, щоби не витрачати намарне часу.

для чого весь цей аналіз.
пасіка для мене не є джерелом прибутку. по життю стараюсь вести здоровий спосіб життя, навіть переїзджаю жити в село, і тому бачу себе завжди при стаціонарній, гарно та зручно облаштованій пасіці. час покаже, який з неї буде середній дохід. буде це 100 дол, чи 10 тисяч. я просто буду знати , що це повинно отримуватись, та відносно цього планувати своє подальше життя.

на сьогоднішньому етапі такого собі віртуального створення, я оприділяю для себе що в найблищому майбутньому мені буде необхідно, і потім просто, при будь-якій нагоді, буду шукати , розпитувати, купляти, просто звертати увагу, на речі, які мені в майбутньому пригодяться.
я так завжди роблю, і воно досить гарно працює в житті. зі сторони таке враження, що деякі речі тебе самі знаходять або просто попадаються на дурняк. а суть в тому, що ти просто маєш певну картинку в голові, і коли бачиш щось, що підходить під ту картинку, то звертаєш не це увагу.

також такий момент.якщо, дасть Бог, плани реалізуються. то при 2 га фундуку, виникає такий цікавий момент, як збір перги. не володію достовірною інформацією в цьому напрямку, але здоровий глузд підказує, що там мало би бути "про що говорити". існують подібні практики у когось, щоби просто поцікавитись а чи прочитати?
просто, в такому випадку, мабуть, варто приглядатися, до беушних морозильних камер, так собі "між іншим". та подумати над робочим місцем, для роботи з пергою.

підкажіть чи правильно мислю?

далі по медогонці.з"їздив сьогодні в магазин нержавійки. прикинув "навскидку" що нержавійка в яких 800-1100грн повинна "вміститися".
двигун попробую використати з пралки. дякуючи правильним запитанням та порадам gvf та МедАль, побачив, що дійсно нема чого мучитись з 12 вольтами, а краще провести від свого будинку "постійну" переноску. двигун з пралки добавить бавлянки зі шківами, але думаю, що це питання вирішу. головне, щоби він витягнув по потужності. адже 4 касети по 8 моїх рамок, це 10,5 українських чи даданівських, плюс вага касет.
електрика знімає питання з нагрівом води, для утворення пару, на вогні. можна навіть просто кинути кип"ятильник.

також , без черги вклинюється ще ряд робіт. було-б розумне, перед тим, як облаштовувати кімнату для відкачки меду, її спочатку поштукатурити, зробити бетонну стяжку, та стелю. на стелю мабуть дам звичайний металевий профнастил(щоб миші не прогризли), білого коліру. а по боках "підіпру" його штукатуркою.
але ця робота, добавляє зо два тижні часу. а там свята, а потім городи. а ще траба щось заробляти, та будинок не завершений....навіть не знаю, чи до літа встигну закінчити з тією кімнатою, медогонкою та рештою причандалами. хоча штукатура вроді знайшов, різав тут сусіду дошки на пилорамі, а він грошей то не дуже має, то не взяв з нього нічого, а домовились, що поштукатурить кімнату за дешевшу ціну. то щось вже буде трохи швидше.
одним словом - як Бог дасть так буде. просто хочеться все і зразу, і ще крім того добре. а не завжди виходить, ось і приходиться оприділяти пріоритети.


поки ніби все.

vados
03.04.2015, 01:22
привет а я думаю фацелию посеять есть 6 га но ниогда не сталкивался с етим,медоносы у нас бедные поетому и думаю что то для себя сеять или прийдеся очевать в другие регионы(ИМХО)

iqor
03.04.2015, 01:41
vados, фацелія хороша річ. але вона однорічна. а мені сіяти кожен рік, чи навіть два рази в рік, трохи накладно. а еспарцет багаторічний. трохи простіше.
у нас вроді хтось з модераторів сіяв фацелію, пам"ятаю фото було з нею.

Берендей
03.04.2015, 07:35
то при 2 га фундуку, виникає такий цікавий момент, як збір перги.
Мечтать не вредно. Фундук свех ранний пыльценос, Иногда холодная погода пчелам вообще не дает его попробывать. Но даже если все и сложится удачно и погода позволит пчеле активно поработать на опылении то товарной перги вы всеравно не увидете, во первых она вся уйдет на выкармливание расплода. А во вторых ослабленной зимовалой пчеле дай бог сил собрать пыльцы на то чтобы выкормить расплод. Про товарную заготовку перги с фундука советую забыть.

МедАль
03.04.2015, 08:37
як Бог дасть так буде. просто хочеться все і зразу, і ще крім того добре. а не завжди виходить, ось і приходиться оприділяти пріоритети.
Це добре, що Ви тверезо співставляєте свої плани і реальні можливості, визначаєте приорітети. Справді, "все і відразу" ніколи не буває. І таке навіть шкідливо. Бо те, що "падає з неба" - ніколи не ціниться. А дороге те, що здобуте наполегливою працею, своїми мозолями.
Ви ще молодий дядько, у Вас все попереду. Правильно говорите, що не треба намічати нездійсненні плани. Краще дрібними кроками, але невпинно вперед. І все у Вас буде гаразд. Наперекір усьому - буде у Вас і фундуковий сад, і буйні медоносні угіддя, і велика пасіка з альпійськими вуликами! От тільки не треба намічати мету в доларах - шкідливо і оманливо таке. Нехай Вам Бог допомагає!

iqor
03.04.2015, 10:56
не давала спокою запланована медогонка, та можливість відкачки рамок стоячи.
вчора вночі з"явилась ідея. щойно виклав на листку. вона сира тому корява, але суть зрозуміла.
по рухах , якщо порівнювати зі стандартною роботою з касетами як у Хомича, практично така-ж кількість. тобто в обох випадках знімаєш забрус. тільки Ухомича рамку кладеш у корпус а тут одразу в касету. в моєму варіанті потрібно потім вісім рамок(по одній) поставити назад у корпус(після відкачки), зате у Хомича потрібно двічі покрутити корпусом(спочатку та вкінці), шоби поставити та вийняти касету, та двічі самою касетою.

середня металева рамка на касеті, можливо лишня, але тут потрібно продумати добре.
та смущає той факт, що ненароком може взлетіти вгору, під час відкачки, в такому випадку, закріплюючі гаки можна трішки загнути в середину.

у кого яка думка. на рахунок такої медогонки?

МедАль
03.04.2015, 11:42
у кого яка думка. на рахунок такої медогонки?
У мене - ніякої. Тобто, позитивної. Тому що користуюсь радіальною медогонкою з електроприводом фірми "Ось" з Кіровограда. Вона на 28 рамок, цілком влаштовує.
Технологія В.В.Хомича, на мою думку, годиться для крупних промислових пасік з альпійськими вуликами Н108, де необхідно викачувати сотні корпусів, тисячі рамок. А для десятка-двох вуликів, як в нашому випадку - там більше мороки, аніж вигоди.
Вважаю, що заслуговує на увагу робота з касетами нашого колеги gvf, де все простіше і доцільніше.

iqor
03.04.2015, 21:57
.... робота з касетами нашого колеги gvf,..
тикніть хтось носом, бо щось не знайду.

ще по медогонці.варіант викладений раніше, це вже десь 4-тий, перші є схожі на спосіб Хомича. тому, це все поки-що просто варіанти. маю практику переходу на рогаті, яка в самий останній момент змінилася на аьпійців.
а мене зараз є звичайна чотирьохрамочна ручна медогонка. покористувавшись чотири сезони, вималювалось щоби хотів отримати від нової.само собою електричну. щоби була стійка, це не має бути "тазік" який або потрібно підтримувати або дивитись чи не розхитує її, навіть в тому випадку коли рамки не рівномірно залиті і тягне в одну сторону. швидкість роботи максимальна-ну хоч вбий, але в мене завжди нехватає часу.... я жодного разу не міг спокійно врівноважено викачати мед. не важно чи було 2 вулики чи 15. зараз ще синок підростає 2,5рочки, плюс чекаємо ще поповнення, і мені завжди здається що приділяю сину мало часу та уваги, тому коли бачу що ту чи іншу роботу можна було зробити швидше, то якось трохи мучить...не знаю чи так у всіх.
звідси і бажання спростити до максимуму все, та створити максимально зручні умови. тому що люблю від роботи отримувати задоволення. частково це навіть є вимогою до роботи. тому в мене і буває дуже різка зміна діяльності- тут роблю 3д персонажі та анімацію на комп"ютері, там веду як прораб чи дизайнер об"єкт, а в іншому місці можу накрити дах, чи порізати вдома на пилорамі ліс.
тому, незважаючи на кількість вуликів, хочу щоби викачка меду проходила якнайшвидше і була наскільки можливо "незамітною". чомусь сам процес качання меду напрягає. але при тому, ходити біля вуликів я можу годинами.:) одним словом я з вибадами мабуть....:)

в любому випадку ще перегляну практики інших, та прожену своє бачення не раз, поки що час ще є.
я ж її буду робити з нуля, то вже туди-сюди трохи часу чи сотню-другу гривень, не настільки важливі, це вже більше мабуть для душі.

з пергою, ви мене всі "втішили":). ну, значить так повинно бути. хоча маю надію що все-таки не все аж так кепсько. просто у нас багато ліщини, і за той короткий час, що пасікую, практично завжди сім"ї носили ранню обніжку. та й з пергою, вроді ніколи не було проблем. минулого літа вже добував її заморожену міксером у відрі і через сито, то можу відмітити що з медом напряги бувають, а пергою ніби ні.навіть цього року, ліщина відцвіла, і якраз в ті дні була більше погожа погода. хоча згоден. рік на рік не випадає...
в любому випадку мабуть в кімнаті для відкачки меду, запланую ще один стелаж під протилежною стіною, та над ним виведу розетку.хто зна як воно все складеться... нижче кинув одразу на рисунку. я так фіксую нові ідеї, бо можу забути з часом...:)

також вперше, появилось бажання купити маток. карпаток однозначно. попав тут в деякі дискусії на форумі, відкрив для себе це питання(просто ніколи раніше не задумувався про види , ареали та решту), і побачив, що всетаки якесь там внутрішнє его бере своє. тому при виборі між великим взятком з іншними плюсами по одну сторону і збереженням того місця де живу в тому вигляді яким воно є, вибрав друге. тим більше бачу(можливо і помиляюсь) ряд переваг у роботі зі "своєю" бджолою.
попередньо є бажання взяти маток у Мисько. поки ще не зв"язувався з ним. вроді є люди, що в Тернопільській області виводять маток, це б було ближче. але наскільки розумію у Мисько підхід поставлений на більш серйозний рівень. хоча... можу і помилятись....

а тепер, для зміни теми, хочу похвалитись своїм акваріумом. запущений лише пару місяців тому, тому ще не повністью встабілізувалась система, плюс до кінця не оформлений, та й зовні ще неготова оздоба.
але вже запущений, та вже біля нього балдію. я з першого класу з акваріумами, тому без них "не можу".:)все повністю робив сам від акваріуму до сисетми очистки, автоматичного зливу води та підпитки свіжої.
ємкість акваріуму 720 літрів, довжина 2,10 метра.
слова "ти здурів" і подібні чув та чую часто, але трохи шкодую тільки про одне, що не зробив трішки більший, а всі решту хай ідуть " в ліс"...:) головне, що мій син це оцінив. :)
в кімнаті ще вимурував вдкритий камін, але він ще не завершений. між каміном та акваріумом заплановано зробити крісло-качалку. мед є свій. винограду поки 15 кущів засадив, то ж вино повинно бути своє. фундуку, думаю з 2 га, ще назбираю, щоби поставити жменю на столі. то ж всядусь колись в крісло-качалку, запалю камін. дасть Бог, внуків посажу на коліна, та й буду кликати вас до себе вгості.:beer:
в будинку на першому поверсі запланований робочий кабінет, маленька кімната десь на 8 м2. мушу мати, так як багато роботи за комп"ютером, плюс креслення чи посібники чи просто книги. то є велике бажання в кабінеті, в несучій стіні зробити вулик з однією чи двома скляними стінками, щоби спостерігати за тим що відбувається в середині. плюс, щоби можна було привідкрити якесь віко, і там крізь металеву сітку відчувати гул.льотки , звичайно на вулицю. бачив щось подібне не раз, правда в інтернеті на фото, та трохи по-іншому як бачу в себе. але суть така. вже навіть оприділив місце під майбутній вулик. але кабінет почну робити тільки в цьому році, то ж поки це ще тільки плани. тут , на форумі, вперше озвучив цю ідею...:) уявляю вираз лиця своїх, коли вони почують відповідь на "а шо ти тут вчіпив?"....:) "ти здурів" в той момент буде звучати як похвала....

то, дасть Бог, ще може чимось похвастаю, тут на форумі, а може і в реалі з кимось і погостюємося .:)
поки все.

Dimar1910
09.08.2015, 09:41
Прошу совета. Хочу разместить пасеку в саду поближе к дому в саду но там нет для пчел взлетно-посадочной полосы, как ни крути ульи будут стоять напротив дерева. Вокруг тоже деревья, взлет вверх возможен, небольшие просветы с боков дерева которое напротив ульев есть. Можно ли ставить в саду и какой будет результат?

МедАль
09.08.2015, 10:02
Вокруг тоже деревья, взлет вверх возможен, небольшие просветы с боков дерева которое напротив ульев есть. Можно ли ставить в саду и какой будет результат?
Результат должен быть положительный, я думаю. Было бы хуже, если бы ульи стояли на открытой площадке, продуваемой ветрами. А так будет и уют, и притенение ульев (что важно в вашей южной области), и пчелы сами разберутся со взлетно-посадочными полосами.

GOST
06.09.2015, 22:57
Вот мои планы на размещение пасеки.:ah:
Кустови деревьев вокруг нет.
Черным выделен существующий забор бетонный высота 2м.
Голубым будующий 2м из профлиста. Из рабицы нехочется - частые ветра.
Так вот боюсь :
1. Небудет ли им душно из за этих зоборов?( или увеличить вместо 10 м на 12 м-15 м)
2. Неужели прийдется строить навес?, так как нет тени.
Вправой стороне планирую построить сарай.
Помогите начинаещиму. Большое спасибо.

МЭД
06.09.2015, 23:06
1. Небудет ли им душно из за этих зоборов?( или увеличить вместо 10 м на 12 м-15 м)
2. Неужели прийдется строить навес?, так как нет тени.
Вправой стороне планирую построить сарай.
Помогите начинаещиму. Большое спасибо.
От забора душно не будет это точно. А жарко им может стать от палящего солнца без деревьев и тени летом. Вот для зимовки по расположению на вашей карте им будет комфортно зимовать в затишке напротив солнца.
Деревья ,сад нужен, затенение .А забор это хорошо.
П С ,А Что в Гуровке нет садочка с деревьями? На сколько я знаю очень даже зеленый район.

GOST
07.09.2015, 09:16
От забора душно не будет это точно. А жарко им может стать от палящего солнца без деревьев и тени летом. Вот для зимовки по расположению на вашей карте им будет комфортно зимовать в затишке напротив солнца.
Деревья ,сад нужен, затенение .А забор это хорошо.
П С ,А Что в Гуровке нет садочка с деревьями? На сколько я знаю очень даже зеленый район.
Дело втом что ниже бетоного забора слево мой сад 20 м*15м, а справо огородик 15м*20м. Ниже летний душ ,курятник, жилой дом.
Боюсь в саду размещать пасеку, так как будет мешать работать в нем и в огороде ; жене и ребенку собирать клубничку, абрикоски, вишеньки , черещеньки и др....
Вот хотел разместить все это дело за забором, чтоб не пчелы никого не трогали и их некто нетривожил.
Да забыл пасеку хотел стационарную.

МедАль
07.09.2015, 09:39
Боюсь в саду размещать пасеку, так как будет мешать работать в нем и в огороде ; жене и ребенку собирать клубничку, абрикоски, вишеньки , черещеньки и др....
Хозяин в доме это Вы, коллега GOST, значит и на подворье Ваши ульи - главные. А уже к ним должны приспосабливаться клубнички, абрикоски и пр. И жена с ребенком должны с нежностью и любовью посматривать на пасеку...:old:
А если серьезно - заводите только миролюбивых пчел, они никогда никому не будут помехой. Злых же можно и за 100 метров от дома поставить, и на подворье они будут главенствовать.

GOST
07.09.2015, 09:48
Хозяин в доме это Вы, коллега GOST, значит и на подворье Ваши ульи - главные. А уже к ним должны приспосабливаться клубнички, абрикоски и пр. И жена с ребенком должны с нежностью и любовью посматривать на пасеку...:old:
А если серьезно - заводите только миролюбивых пчел, они никогда никому не будут помехой. Злых же можно и за 100 метров от дома поставить, и на подворье они будут главенствовать.

По поводу мирных читал разное : кто говорит что эти мирные ,а те злые кто наоборот.
А Ваше мнение мирные это какие ?

МедАль
07.09.2015, 10:46
А Ваше мнение мирные это какие ?
Это такие: я подхожу к ним с миром, с позитивными мыслями и хорошим настроением, а они отвечают взаимностью, разрешают ковыряться в их жилище, не жалят даже если делаю что-то неправильно. Им нравится, когда подхожу к ним без верхней одежды и лицевой сетки. Если достигается такой консенсус, гармония взаимоотношений - всякое посещение пасеки в радость.
С карпатянками и карникой приятно работать, они не агрессивные. Знакомый коллега хвалит своих украинских степных, а сам боится к ним подходить.
По этому поводу могут быть разные мнения, а Вы выберете ту породу, с которой будет работать легко и приятно.

TVNOV
19.09.2015, 21:53
Знакомый коллега хвалит своих украинских степных, а сам боится к ним подходить.
По этому поводу могут быть разные мнения, а Вы выберете ту породу, с которой будет работать легко и приятно.

В цьому році вивели першу партію маток від кавказянки .............. УС проти неї ну зовсім миролюбива......
(ИМХО)

Граніт
19.09.2015, 22:23
Кто только не обжигался об кавказянку. Видать теперь ваша очередь. Даже институт пчеловодства в Боярке отметил,что безвозвратно потратили кучу времени и сил на работу с безперспективной для региона кавказянкой. Нозематоз и воровство у кавказянки не искоренить, не говоря уже на злобу.

GOST
10.02.2017, 23:54
Создание пасеки. Мое Начало.

art.
22.02.2018, 05:21
не моя, но красиво оформлено...
25949

zeus
27.05.2018, 12:35
Начало^^[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

Віталій В
27.05.2018, 12:44
Начало
Гарний початок ;) навіть тяжко було край фото знайти ;)

Andruhan
27.05.2018, 13:18
Гарний початок ;) навіть тяжко було край фото знайти ;)
Зато улики компактно стоят!:rofl2: Ещё пару-тройку брикетов прессованных пчёл, тех, что в тёплой воде размочить и будут за мёдом мотаться... тоже, прессованным!:neigh:

art.
27.05.2018, 17:31
Начало^^

заготовка дров на зиму?

anatoliy22s
27.05.2018, 20:47
zeus, Какая толщина стенки? Очень похоже на 20 мм. Да?

Владимир Татомир
27.05.2018, 20:51
anatoliy22s, 20 мм.

anatoliy22s
27.05.2018, 22:20
Владимир Татомир, Ваша работа?

Юрий Нефёдов
31.05.2018, 06:58
Начало^^[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

Женя, какое начало? Ты же писал что у вас с компаньонами то ли 300, толи 900 ульев на всех. Куда дел свою пасеку?

zeus
31.05.2018, 07:12
Женя, какое начало? Ты же писал что у вас с компаньонами то ли 300, толи 900 ульев на всех. Куда дел свою пасеку?

Не писал, то на работе столько.

Юрий Нефёдов
31.05.2018, 11:38
Не писал, то на работе столько.

Понятно. Значит у тебя должен быть резкий старт, без волшебной глины как у меня. Опыт за деньги не купишь

zeus
31.05.2018, 14:12
Понятно. Значит у тебя должен быть резкий старт, без волшебной глины как у меня. Опыт за деньги не купишь

Не совсем. Помимо финансов проблема во времени, элементарно некогда подготовить ульев, а сезона осталось не так много...
Ну, прорвемся, не сегодня так завтра :)
А опыта предостаточно, это уж точно:)