PDA

Просмотр полной версии : Заготівля зимових запасів меду влітку (в безвзяточний період).


віталий
15.02.2016, 11:22
Незнайшовши схожої теми на форумі, тому вирішив створити нову.
Передмова: В моєму регіоні (Чернівецька обл.) десь 15-17 травня зацвітає акація біла, взяток зазвичай триває до 1 червня(числа 5 відкачка), а липа почне медувати числа 17 червня. Получається в проміжку між взятками безвзяточний період в 2 тижня. Втримати роботоспосібну бджолосім'ю важко, і вони належно не розвиваються. Прийшло вголову штучно на 2 тижні створити взяток і заготовити корма на зиму.

Моя пасіка: На пасіці використовую 9ти рамочні багатокорпусні вулики гніздо на 300 + медові облегшені корпуса на 145 рамку, порода карпатка, взиму більше 8 рам та меньше 5 рамок не пускаю, головний взяток (найважливіший) - біла акація, після липи слабий підтримуючий взяток до осені, сонях не сіють.

Як я планую це зробити: Відкачавши мід з акації повертаю на осушку медові 145 корпуса, ставлю зверху, після осушки поставлю холстик з плівки, трішки відігнувши його краєчок, або другий варіант бджоловидаляч.Все це роблю для того щоб бджоли не складали цукровий сироп в корпуса, лише в гніздо. Далі відшукую Матку в гніздовому 300 му корпусі, і сталю її на корпуса з вощиною, підставивши їх під гніздовий 300тий корпус, звеху встанолюю ганеманівську решітку. КІлькість корпусів вощини взалежності від сили бджолосім'ї, головне щоб у вулик всі влазили.

Що в мене получиться: Дві неділі згодовую сироп бджолам який вони будуть складати в верхньому гніздовому корпусі на 300 ту рамку, поступово розплід буде виходитти і ті комірки будуть доливатись медом. Зроїтись неможуть так як матка немає куди сіяти яйця на вощині, та невідомо чи захочуть швидко відбудовувати вощину в нижніх корпусах. Звісно залити і запечатати гніздові рамки до кінця не зможуть, та й не потрібно. Перед цвітінням липи залиті стільники медом та сиропом видаляю на склад, відбудовані та засіяні нижні корпуса, на медозбір відкриваю доступ до медових корпусів які сидять з верху, обсушені від акації. Рамки в яких залишився невеликий вміст сиропу позначаю канцелярськими кнопками, підуть на згодівлю бджолам. Осінню рамки для зимівлі поверну сім'ям, та догудую вже невеликою кількістю сиропу.

Плюси, Мінуси та Ризики: Не зносив зимувалу бджолу сиропом, відбудував в безвзяточний період непогану кількість стільників які матка засіяла (їх не буде обривати в медогонці).Зберіг робочі бджолосім'ї. З мінусів думаю що все таки потянуть маточники в гніздовому корпусі, а може і ні.

Запитання: Чи має право на втілення дана теорія? що доброго чи поганого на мене чекає від втілення даного проекту? Дякую.

Димас
15.02.2016, 22:06
З мінусів думаю що все таки потянуть маточники в гніздовому корпусі, а може і ні.
Потягнуть. 2 неділі не такий вже й великий період без взятку. 100% цукор попаде в мед. Думаю, що краще загодовувати після липи, коли вже взятку товарного не буде.
після липи слабий підтримуючий взяток до осені, сонях не сіють.

МедАль
16.02.2016, 10:16
що доброго чи поганого на мене чекає
Взагалі, як на мою думку, ідея приваблива, і вона має право на життя, як і будь-який інший експеримент. Результат в повному обсязі передбачити важко, Ви його самі побачите в кінці сезону. Деякі перестороги все ж таки є.
Вощина під гніздовим корпусом може так і залишитись нетронутою, і два тижні мало для того, щоб вона була освоєна, навіть при годівлі сиропом. А головне - Ви додасте собі зайвого клопоту, перебираючи всі повномедні та маломедні рамки, заплутаєтесь з отими канцелярськими кнопками, і в результаті - якась частина переробленого сиропу потрапить в мед.
Ще одна неприємність. Часто бджоли проходять через загнутий краєчок плівки не лише для осушки відкачаних рамок, а облаштовують тут собі склад. При великому надходженні сиропу напевне так і станеться.
Ще Ви кажете:

Зроїтись неможуть так як матка немає куди сіяти яйця на вощині,
Цей фактор якраз і спонукає бджіл полишити вулик в пошуках кращої долі. Вірогідність роїння дуже велика, коли матка минулорічна, наприклад.
Однак, це все передбачення. Хотілося б подивитись як воно буде на практиці.
Я такі експерименти якось остерігаюсь проводити, роблю простіше. Частина сімей залишається вдома, в медозборі не бере участь, а тільки переробляє цукровий сироп для інших, які приїдуть восени додому. З таких вуликів повномедні рамки не йдуть на медогонку, а потрапляють в склад на зиму.