Показать сообщение отдельно
Старый 01.09.2016, 00:14   #79
Osmievod
Бывалый
 
Аватар для Osmievod
 
Регистрация: 30.05.2016
Пчелостаж: 9
Ульи: очерет для осмій, дадан для медоносної
Адрес: Украина, Біла Церква
Возраст: 44
Сообщений: 604
Сказал(а) спасибо: 348
Поблагодарили 655 раз(а) в 163 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 7
Сказали "Не согласен!" 1 раз в 1 сообщении
Файловый архив: 4
Закачек: 0
Вес репутации: 193
Osmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутациюOsmievod имеет неукоснительную репутацию
По умолчанию Re: Как я начал пчел водить

З дитинства ловив голими руками все що на квітки сідало та було яскраве. Джмелі, оси, бджоли, гедзики, навіть шершні в дуплі, все до чого дотягувався та міг спіймати. Був пожалений регулярно, але все рівно ліз дратувати "кусючок" в гніздах, але медоносних не зачіпав, знав що вони носять корисний та смачний мед. Коли було 12 років, знайшов у батька книжку "Пчеловодство" прочитав майже всю, хотіли з батьком завести пару вуликів.... Але не склалося, Чорнобильська трагедія дала про себе знати, а потім всілякі негаразди, лихі 90-ті...
Про бджіл що не кусаються знав давно, але вирішив завести по рекомендації одного співмешканця, що разом лежали в лікарні. До цього намагався створити умови для заселення джмелів, але вони виявилися дуже примхливими. Мені ідея з осміями сподобалась, за 4 роки розвів їх до гарного рою в 2-3 тисячі особин. 3/5 з них це самці, решта самки, саме вони приносять найбільшу користь запилюючи квітки що зацвітають ранньою весною, коли повітря прогрівається до +8 +12 °С.
До кінці травня майже всі вони відходять, в садку стає тихо, порожньо та сумно...
Джмелі - "балувані Галі" – знову не завелися, тому вирішив завести медоносних бджіл.
У вузі по бджільництву було «автоматом 5», але ж теорія далека від практики, тому вирішив навідатись до справжньої пасіки. Жінка познайомила мене з пасічником, який вчив її батька.
Поїхали ми до виїзної пасіки, там я побачив, помацав та отримав стусанів від бджілок, всього 7 вжалило, але за 2 години почалась сильна алергія. Я «допорався» з вуликами та чимдужче поїхав до аптеки за антигістамінним… на пару років бажання заводити медоносних в мене пропало.
Але в цьому році – таки завів їх. Почитавши в інтернеті як спіймати бджіл, зробив всього одну пастку, Встановив в себе на дачі, та став чекати... Відводок мені дав знайомий байкер за 1грн, з посмішкою та побажанням навчатися. Дякую йому за це. Але саме ці бджілки мене іноді жалять, місце розпухає, болить, починається «крапивница», мушу їсти пігулки від алергії. Саме в день коли взяв відводок, в пастку залетів рій «первак», бо коли я його помітив, то там дітвори було вже повно, вощини відтягнуті.
От зараз обидві сім‘ї підгодовую цукром, сподіваюсь що вони перезимують. До весни планую зробити десяток пасток та декілька колод. В цьому році я вичистив від меду колоду – дуже сподобався. Хочу щоб в моєму місті в маленькому лісочку біля дач була колода з бджолами.
Що цікаво, кому б я розказував про бджіл що не кусаються – ніхто не чув та не бачив такого. А коли розповідаю що осмії не носять меду – реакція: «тюху! то нашо вони здалися!» Всіх своїх друзів, що мають ділянку, сад або приватний будинок з квітниками, деревами я намагаюсь схилити до розведення саме осмій. Навіть ті, що бояться всього що літає та дзижчить, погоджуються та починають ставати «осмієводами»
https://www.youtube.com/watch?v=XG0h...SjmZLBo31dKKBe
https://www.youtube.com/watch?v=rN35...hN4UsI&index=3
https://www.youtube.com/watch?v=rioO...4ggRDLGMlXzI94
Osmievod вне форума   Ответить с цитированием
9 пользователя(ей) сказали cпасибо:
amator (01.09.2016), Bee_Keeper (01.09.2016), Charli (01.09.2016), Koda (11.01.2017), Mihail-ves (01.09.2016), rpm (13.07.2017), Urik (01.09.2016), михалыч1 (01.09.2016), Толяныч (02.09.2016)