[QUOTE=пасіка;176240]Я не погоджуюсь з тими хто говорить,що ця зима "важка" і тд.Причина в тому,що ви запустили в зиму слабкі сім'ї,тому вони у вас і сипляться.Я скажу так у всіх моїх знайомих ще не було втрат,тому що вони живуть на півночі України,а ми звикли запускати в зиму сильні сім'ї,мінімум на 7 рамок.А у вас 4-6 рамок.Робіть висновки.Коли проходив практику в пасічника з досвідом був відразу попереджений,що не варто працювати так,щоб в зиму йшло менше 8 рамок,якщо так сталось краще об'єднати.За шість зим у мене взагалі не було втрат.Навіть перші дві зими мого бджільництва коли я робив помилки сім'ї виходили,хоча і була сирість в вуликах,навіть нозематоз був,але всі виживали бо сила була 10-11 рамок дадана.Я думаю мало в кого посипалась сім'я силою 8 і більше улочок.Хотів би почути відповідь від тих хто поніс втрати так це чи ні.
часто я читал в справочниках что оптимальная семья в зимовку это 20-25 тыс пчел,а это примерно в зиму на 6 рамках.Да еще есть такое мнение ,что сильно большая семья по осени себе выращивает расплода меньше (чтоб типа и зиму пройти и мед сохранить ,заложено физиологически)Да и семьям по 8-10 рамок в улье душновато , сырость -нужна хорошая правильная винтиляция
http://mwob.com.ua/images/smilies/imho.gif