Цитата:
Сообщение от Владимир Татомир
Экономим на спичках, а просераем миллионы. Какая разница, съедят на кило больше или меньше, главное выход здоровой боевой единицы, готовой быстро развиться и получение максимальной отдачи.
|
Думаю різниця в кормові не 1 кг меду, а коло 2 кг. Взагалі хтось знає яка реальна економія на кормі в зимівнику?
Я два роки назад заніс бджіл в хату, і вирішив надалі теж заносити.
Плюси зимівлі для себе бачу наступні:
1. Менше з'їдять - менше навантаження на кишечник, а це значить менший ризик переповнання кишечника і нозематозу. І звичайно менш зношена бджола виходить з зимівлі.
2. При різкому пониженні температури, в зимівнику температура не так різко впаде і слабіші сімейки зможуть розігріти мед і непропасти з голоду.
3. Думаю строк експлуатації вуликів буде більший, якщо заности на зиму в зимівник.
А от чи строїти чи купляти хату то вже питання?
До речі по сусідству в мене жив пасічник в якого був над бюджетний зимівник. Точніше пасічника вже немає, а його зимівник досі ще стоїть. Зимівник підземний, сімей на 15 і що вражає дуже дешевий. Суть його така - вирита яма 2 на 3 м., нічим не обложена звержу перекладени, замість плит. Підозрюю що з битонних електричних стовпів. На стовпи настил з дерева кругляка см 10 в діаметрі. І звержу замазано глиною як на горищі. Потім від ями відступлено десь на 0,5м. і прокладено щось на кштал цьоколя см. 40 у висоту. Той цоколь теж гарно замазаний глиною з обох сторін. Зверху двоскатна криша з шифера як на сараї. Крокив зроблені не з дощок, а з тоненького кругляка (теж зекономили). Франтони з дерева. В одному з франтонів двері. Що погано поріг 40 см. тобто цоколь по всьому периметру без пройому для дверей. Це мебуть зроблено щоб незатікала вода. Розмір під ляду десь 1*1 м. Вулики піднімали й опускали на вірьовках. Думаю витрачено матеріалів там не більше ніж на 5000 грн., а може й менше.