Показать сообщение отдельно
Старый 16.01.2018, 11:30   #534
Клим
Бывалый
 
Регистрация: 04.10.2015
Пчелостаж: 4
Пчелосемей: 100+
Ульи: Украинские лежаки 16,20 и 24 рамочные
Адрес: Украина, Киевская обл., Бориспольский р-н, с.Сеньковка
Возраст: 55
Сообщений: 658
Сказал(а) спасибо: 391
Поблагодарили 1,631 раз(а) в 232 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 30
Сказали "Не согласен!" 21 раз(а) в 15 сообщениях
Файловый архив: 2
Закачек: 0
Вес репутации: 301
Клим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутациюКлим имеет неукоснительную репутацию
По умолчанию Re: Осенний слет пчел

Отже, пояснюю своє бачення цього явища з точки зору біології бджолиної сім'і. Але перед тим невелике уточнення. Коли хтось описує свій випадок, то як правило можна прочитати, що зльот був виявлений через 1-2 місяці, а то, навіть, на весні. Я не зустрічав випадок, коли хтось написав, що вчора дивився сильну сім'ю 8+ з молодою маткою і печатним розплодом, яку вчасно загодував і обробив проти кліща перевіреним препаратом, а сьогодні подивився і не знайшов ні бджіл, ні матки, ні розплоду, ні підмору.
Отже моя версія: в серпні в сім'ї чи роєві (відводку) зі старою маткою, що заповнила медом рамки (у випадках з роями і відводками, навпаки - не стача корму) матка різко зменшила чи припинила червління, та в наслідок різкого обривання взятку через посуху чи через відсутність достатньої кількості природніх медоносів через розорювання та монокультуру (кукурудза, соя, соняшник, що теж вже само відцвів, а пізні посіви поизниженні нічних температур і посуху, пагано медоносять), а пасічник ще й вчасно не почав загодівлю, чим би стимулював матку, МАТКА НЕ ВІДНОВИЛА червління. Отже така сім'я має старих бджіл і має дуже мало, або зовсім не має молодих бджіл, що мають зимувати. Потім з'являється пасічник, із запізненням починає загодівлю, знищуючи бджіл, в деяких випадках стимулює матку до червління. В таких сім'ях з'являється розплід, в відводках і роях додатковий мед з стропу. А протягом 1-2 місяця в сім'ях відходить стара бджола вилітаючи за меді вулика, менше бджоли обігріває розплід, який застигає в чарунках. Матка, яку припинили годувати бджоли теж хіріє, і як будь-яка робоча бджола полишає вулик, щоб померти поза вуликом, або я не виключаю, зо може вилітати в залітати в інші сім'і, де іі приймають, бо плідна, а восени бджоли смирно об'єднуються і приймають маток.
Молоді бджоли розлітаються по решті сімей, залишивши мертвий розплід і мед. В оскільки холодно, воровки і розвідники не грабують восени такі сім'ї. А от навесні, якщо ви пізно виявили вулик, де злетіла сім'я, винесуть вщент. Тому в байки, що не грабують мед із злетівших сімей не варто вірити і переказувати. В мене грабують
Якщо проґавив.

Добавлено через 1 минуту
Кліщ і хвороби лише сприяють зльотам, але не є першопричиною. Хартман і клектрика - це від лукавого.
Клим вне форума   Ответить с цитированием
7 пользователя(ей) сказали cпасибо:
gru.v (16.01.2018), RVAnat (16.01.2018), Small_Bee (16.01.2018), zelya343 (16.01.2018), Берендей (16.01.2018), верес (16.01.2018), Кудлянин (16.01.2018)