Показать сообщение отдельно
Старый 24.03.2013, 20:17  
верес
Бывалый
 
Аватар для верес
 
Регистрация: 15.03.2013
Пчелостаж: 5
Пчелосемей: 10
Ульи: БКМФ
Адрес: Україна, ВІнницька обл. г/к пш 49*05'; сд 28*17'. внм 244 м.
Возраст: 64
Сообщений: 8,415
Сказал(а) спасибо: 7,824
Поблагодарили 5,313 раз(а) в 1,357 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 344
Сказали "Не согласен!" 201 раз(а) в 150 сообщениях
Файловый архив: 52
Закачек: 0
Вес репутации: 1086
верес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутацию
По умолчанию Re: Хвастаемся своими изделиями

Цитата:
Сообщение от ggn63 Посмотреть сообщение
Недавно услышал мысль, что при вываривании.. не сильно сухой древесины происходит интенсивная сушка - немножко не так. По поводу сушки - действительно вываривание в воде ускоряет сушку, но не так как вы себе это представляете. Дело в том, что древесные соки гораздо медленнее испаряются чем вода. По этому в течение 2-12 часов (время зависит от размера заготовки) свежее дерево вываривают в воде с целью замещения водой древесного сока. и потом сушат дерево обычным способом и эта сушка длится раза в 2 быстрее чем обычно. Вот такой механизм по поводу сушки.
ggn63, Ви чуть неправі. Перший раз стикаюся з терміном древесние соки, в усіх постулатах які стосуються висушування деревини фігурує ВОДА!
Друге виварювання чи проварювання в парафіні - хочете того чи ні автоматично призводить до досушування деревини.
Треттє, Виварювання деревини в воді це старий спосіб яким користувалися різчики по дереву. Механізм такий. Деревина свіжоспиляна, для швидшого висушування прогрівалася в гарячій воді що вберігало заготовки від ростріскування, адже знаходячись в гарячій воді поверхневі шарі деревини непересихають, а внутрішні прогріваються і звільняються від вологи, деривина в таких умовах просихає до 25 - 30% вологості,і ніякого заміщення соків водою невідбувається, решту вологи видаляють досушуванням на повітрі.
Цитата:
Сообщение от ggn63 Посмотреть сообщение
Практически такой-же эффект даст нанесение горячего парафина кистью.
недасть, тому,що при контакті гарячого парафіну та холодного дерева буде утворюватися плівка перафіну на поверхні деревини, без проникнення останнього в пори деревини. Механічна стійкість такого покриття дуже низька.
Цитата:
Сообщение от ggn63 Посмотреть сообщение
Ведь "внедрение" парафина в древесину происходит не в результате варки
Якраз це відбувається в процесі проварювання. Механізм такий. Деревина поміщена в гарячий парафін прогрівається, з неї починає видалятися частково вода (інтенсивність залежить від вологості деревини), а також повітря. Прогрівши деревину на певну товщину, (це залежить від часу проварювання), ми виймаємо її з парафіну і той парафін який знаходиться на поверхні втягується капілярами, заміщаючи видалене повітря. Для кращого просочування деревини парафіном практикують повторне занурення її, ще гарячої в ванну з парафіном.

Цитата:
Сообщение от ggn63 Посмотреть сообщение
замещение древесных соков антисептиком происходит при автоклавной пропитке.
Існує такий спосіб. Деревина пргрівається в герметичних камерах, потім з них відкачується повітря, тобто створюється вакуум, і без розгерметизації в камеру подається потрібна рідина, може бути і антисептик, який всмоктується капілярами деревини. Такий спосіб дозволяє просочувати деревану глибше як при проварюванні.
Цитата:
Сообщение от ggn63 Посмотреть сообщение
Если вываривать, то мы покрываем в том числе и внутреннюю поверхность улья. Так? И что-же получается, мы лишаем улей одной из его функций - регулирование влажности внутри улья.
Так, вода не буде поглинатися деревиною, але це не критично, конденсат буде зтікати по стінках донизу, і вологість в вулику буде в нормі. в крайньому випадку не гірше як в непроварених вуликах.
Цитата:
Сообщение от Димас Посмотреть сообщение
Тоже об этом подумал...Собственно, почему парафин, почему не окунать в теплый нитролак, тот же НЦ 218?
подумав, але недостатньо, а як же екологія? Нітролак та ще й в середину вулика, мабуть це вже занадто.

Добавлено через 16 минут
Цитата:
Сообщение от vodolej Посмотреть сообщение
Перевірено що американський гнилец саме вбивається за 10 хвилин при температурі 160*С.
якраз ось це і було на початку проварювання в парафіні, точніше в церазині. Застосували його новозеландці, при епідемії гнильця, і щоб не спалювати вулики, як того вимагав закон, хтось спробував проводити дезинфекцію в розплавленому парафіні при 160*С і вище,такий спосіб врятував від знищення матчастину бджільництва. А вже потім звернули увагу на те,що проварювання дає ще один дуже важливий еффект - захист від води.
Цитата:
Сообщение от Ворон Посмотреть сообщение
Мова ведеться про обробку нових корпусів а не б/у,в нових корпусах збудники хвороб відсутні,водолєй уважно читайте повідомлення!!!
так,що Ворон повідомлення vodolej правомірне, і Ваша рекомендація читати уважніше недоречна, проварювати можна і треба, періодично з метою дезинфекції і вживані вулики. це набагато краще від всіх інших способів дезинфекції!
верес вне форума   Ответить с цитированием
13 пользователя(ей) сказали cпасибо:
=александр= (28.03.2013), Dimitr (18.07.2013), PETER (29.03.2013), rpm (02.05.2017), tarik (10.12.2014), Voblin_UA (24.03.2013), vodolej (24.03.2013), yzhigman_it (24.03.2013), Агроном (25.03.2013), Александр_58_ (18.03.2014), Владимир Козару (26.10.2019), Федот (23.12.2014), Ярос (20.04.2015)