Показать сообщение отдельно
Старый 27.11.2023, 00:22   #339
Вова-сад
Бывалый
 
Регистрация: 16.01.2017
Пчелостаж: 3
Пчелосемей: 10
Ульи: Многокорпусные
Адрес: Украина, Волынская обл, г.Ковель
Возраст: 54
Сообщений: 839
Сказал(а) спасибо: 718
Поблагодарили 251 раз(а) в 77 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 3
Сказали "Не согласен!" 2 раз(а) в 1 сообщении
Файловый архив: 14
Закачек: 0
Вес репутации: 156
Вова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутациюВова-сад имеет неукоснительную репутацию
По умолчанию Re: Зараз на пасіці 2023

Цитата:
Сообщение от Юрій Чугай Посмотреть сообщение
В мене в більшості нижні закриті, верхні на одну бджолу, зверху тільки над клубом плівка згорнута в четверо, піддашник і добра вентиляція в даху. Так через клуб протягу нема. Сирість тільки через вологу що проникає ззовні через безфальц.

Підняти повномедний і витягти 5-6 рам знизу це вже не просто (особливо в кінці сезону).




.
Нормально, але як раптом потепліє, і бджоли схочуть облетітись, то Ваші не зможуть, прохід на одну бджолу замалий. Я таке проходив, треба терміново бігти і відкривати льотки, ну але це буває в лютому.
Що до вологи, то волога у вулику є завжди зимою (якщо не лежать памперси) не треба її боятись, і іній є на стінках і на рамках, і дно мокре, і вода з нижнього льотка може витікати після сильних морозів, це все нормально, бджолам це не шкодить.

Добавлено через 46 минут
Цитата:
Сообщение от Юрій Чугай Посмотреть сообщение
Мене завжди цікавило як можна зимувати на 20 рам. Вони на пусті не переходили? Сідали біля льотка?
Мене не було вдома, коли приїхав вже був мороз, тому скороти не міг, так і зимували на 20 рамках, тоді три сімї було. Клуб був навпроти льотка. Рамки крайні штук 7-8 були пусті, без меду і перги. Повиймав вже після обльоту в лютому, скоротив, поставив заставні.
Бджоли сідають в клуб на рамках де виходив недавно розплід, так звані "теплі" рамки, так в природі, тому за заставну такі рамки не ставити, бо можуть на них перейти.В моєму випадку я нічого не переставляв, вони сіли там де мали і без мене все зробили правильно. Це було давно. В копусних вуликах таких проблем не має, те що виймаю йде на перетопку, до закормлювання, щоб не тягати повномедний корпус.
Бджільництво має свою філософію - своїми діями, думаю, ми прцентів 70 робимо не правильно, бджоли виживають, можливо крутять пальцьом біля виска.
Вова-сад вне форума   Ответить с цитированием
5 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Viktor56 (27.11.2023), Альгамбра (27.11.2023), Ворон (27.11.2023), Лиза (27.11.2023), МедАль (27.11.2023)