Цитата:
Сообщение от медаль
Чрезвычайно удобная штука!
|
з такою ж впевненістю скажу - з гофманом краще! (моя думка, не претендую на істину, але спробую пояснити "ход мислєй" з моєго невеликого досвіду)
Чому ж краще?
В корпусі заповненому рамками вільного простору декілька мм, а оглянути кожну рамку інколи необхідно, роблю це так;
- вішаю на корпус з боку корзину (в мене це ящищок, який щей закривається, виготовлено з ДВП), достаю крайню рамку з правої сторони (таке моє правило), і тимчасово цю рамку ставлю до ящичка,
- стамескою відсовую решту рамок( всіх разом), від лівої стінки корпуса до правої стінки,
- і починаю огляд з крайньої лівої, яку після ставлю на її "рідне" місце, і так до останньої рамки, (раз, взяв в руки, оглянув, і все)
Без гофмана цього незробиш, бо треба пересовувати кожну рамку окремо.
Далі, я ще й рамки в корпусі розклинюю між крайньою правою та стінкою вставляю дерев"яну планочку-клин, для чого? По перше, рамки в такому випадку, якщо навіть і повело в площині,(зкрутило), особливо це критично для високих, таким чином завдяки гофману вирівнюються, і в нижній частині зберігається стандарт ширини між ними, це важливо, бо тоді бджоли відбудовують соти по стандарту. ( глибина комірок однакова з верху до низу).
Друга причина на користь розклинювання, це неможливізть поступового збільшення ширини гофмана в наслідок попадання на ребро бокових планок воску прополюса і т.п.
Ну і звичайно корпус з розклиненими рамками крути-верти як хочеш.
П.С. Про гребінку в корпусах, з нею непрацював ніколи, але цікавить, а як Ви її чистите, і скільки часу на такі процедури витрачаєте.
Про інші способи виставляння інтервалу між рамками такі як -на палець, -на око, на металеву гребінку, сперечатися не буду, тому що, вважаю це з категорії, коли маючи проблему технологічну при виробництві - нейтралізуємо її простим видаленням, натомість отримуємо кучу проблем експлуатаційних - приведу таку аналогію; що краще побудувати міст, чи долати річку хто як вміє -вплав, - перестрибувати, по дну, чекати зими,? ТАка моя думка про гофман, і всім новачкам радив би все добре зважити, не повторювати досвід, відстояний тільки простим -мені так краще!