Показать сообщение отдельно
Старый 23.03.2015, 22:46   #194
верес
Бывалый
 
Аватар для верес
 
Регистрация: 15.03.2013
Пчелостаж: 5
Пчелосемей: 10
Ульи: БКМФ
Адрес: Україна, ВІнницька обл. г/к пш 49*05'; сд 28*17'. внм 244 м.
Возраст: 64
Сообщений: 8,419
Сказал(а) спасибо: 7,828
Поблагодарили 5,313 раз(а) в 1,357 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 344
Сказали "Не согласен!" 201 раз(а) в 150 сообщениях
Файловый архив: 52
Закачек: 0
Вес репутации: 1088
верес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутациюверес имеет неукоснительную репутацию
По умолчанию Re: Электроподогрев ульев (за и против)

Чому всі зациклилися на поєднанні - підігрів і слабкі сім"ї? А що сильним сім"ям допомога в весняні з нестабільною погодою дні піде на шкоду?
Чому така негативна оцінка підігріву, і як правило тими, хто про це знає лише з розповідей "пересічних" пасічників, які мабуть самі і непробували допомагати бджолам зі стабілізацією мікроклімату в вулику. натомість вже й придумали звинувачення - в деградації імунітету бджіл в разі састосування підігріву.
Але, дайте тоді відповідь на таке явище, чому клуб зимовий, чи розплідна частина гнізда шукає тепла в вулику проявляючи це міграцією до тієї стінки яка прогрівається сонцем чи іншою сім"єю?, Чому з підігрівом матка червить в нижньому корпусі до самої нижньої планочки, а без підігріву ні? Невже бджоли і тут помиляються, ризикуючи втратити імунітет?
Тож давайте попорядку і зважено про підігрів. а не просто заперечувати те, з чим не мали справи.
Тому, при правильній організації підігрів нешкодить бджолам, і про це мабудь досить вже сказано тими хто це пробував на своїй пасіці.
Але для годиться спробую ще раз процитувати головні плюси від підігріву., тож це;
-інтенсивніше нарощування сили весною, що має неаби яке значення при ставці на акацієві меди.
-зменшення ризиків застудити розплід при різких весняних похолоданнях і як наслідок уникнення можливих проявів хвороб, з усіма наступними наслідками, (а не навпаки, як де хто думає),
-економніше використання меду на виховання розплоду, (наводять цифри, що це в 12 разів менше),
-менша закліщеність сімей, про це пишуть дослідники, я порівнював, і це схоже на правду.
-можливість впливу на видовий склад розплоду, - невелика кількість трута.
- стримування від ройового інкстинту, під цим всім можу підписатися, на основі власного досвіду, хоч і невеликого.
-також є ще декілька інших плюсів, але і цих вже досить, проте, все це можливо лише при чіткому виконанні умов точного підтримання мікроклімату в вулику.
Тому, наведу лише один такий приклад, щоб стало зрозуміло, тим спрощенцям, які гріли чи то резисторами, чи то ще чимось, і по 2-3 вт на вуличку, чи ще краще просто 10 вт на вулик і без "заморочок", а який вулик, які в нього теплові характеристики, які втрати по теплопровідності то неважливо, головне гріти, і все чим по простіше, навіть без терморегулятора, а що в підсумку, а це як лотерея, або виграв або програв, і після такого підходу звичайно висновок зрозумілий -підігрів це погано!, лише по тій причині, що в мене це невийшло, а якщо я незміг, то виходить що все то маячня.
Але зважте, погано не тому що гріли, погано тому, що аби як це робили. Тож продовжу доводити протилежне, це вже з моєго досвіду, а точніше - спостереження, гріючи бджіл за рекомендаціями Рибочкіна, Захарова, в активний період підтримую температуру в підрамковому просторі на рівні 32*С, при цьому на початку користувався одним терморегулятором на 10 вуликів, вулики БКМФ, паралельно для розуміння процесу, одночасно в декількох проводив розширене промірювання температурних показників по висоті вулика, так от, в гніздовій частині тобто під ним це заданих 32*, над гніздом від діяльності бджіл це вже 34*, а в медовій частині, міряв під стелею, лише 32, це при закритих верхніх льотках, коли за бортом сягало 33-34*, а вже при відкритих верхніх льотках - що на вулиці, шо в вулику, однаково, тому відмовився від верніх льотків, далі, під час обльоту молодих чи інших бджіл, в підрамковому температура зростає до 34-35, а тепер уявляйте собі, що обліт відбувається не в усіх сім"ях одночасно, при тому, що терморегулятор корегує температуру по якомусь одному вулику,тож можна зробити висновок - невиключено таке, що при обльоті який вже сам по собі в наслідок активності бджіл призводить до підвищення температури, її ще додатково добавляє і ел/підігрів, а все тому, що в контрольному вулику обліт неспівпадає в часі з іншими. тож навіть при застосуванні здавалось би досконалої але спрощеної схеми термо регулювання важко утримувати потрібну температуру в усіх вуликах, тому зараз язастосовую персональне термо рег в кожному вулику.
Про що ствердно можу ще сказати на користь підігріву, дійсно вдається втримати сім"ї від роїння, не всі, але знаючи потенціал своїх бджіл, а вони в мене всі з пійманих чужих роїв, тож думаю, що це показник, також суттєве зменшення закліщеності, ну і звичайно акацієвий мед, можливо не так вже й багато, але знову ж таки, поправка на родословну. Пробував і зимівлю (не всіх) при температурі +14, поки що скажу, тут не все так просто.
Також і сам підігрів це теж непросто, по перше, це дещо складно та вимагає додаткових витрат, правда це вже інша сторона медалі, але аж ніяк не збиткова, всі витрати на досконалу організацію підігріву компенсуються збільшенням продуктивності бджолосімей та прогнозованісттю пасічникування, така моя думка, і мій невеликий досвід цьому підтвердження, це при тому, що я приділяю поки що бджолам мізер часу.
__________________

39 ОДШБр

Последний раз редактировалось верес; 23.03.2015 в 22:52.
верес вне форума   Ответить с цитированием
6 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Bambr (14.02.2018), Happy hiver (24.03.2015), matveevich (15.03.2016), pit999 (24.03.2015), ria (23.03.2015), спасатель 101 (01.04.2015)