|
Мрія створити пром. пасіку
Хотілося б створити пасіку, таку якою міг би керувати 1 пасічник.
Наразі є 7 сімей карпатських бджіл, тесть з досвідом пасічника і 15 вуликів з яких 3 альпійські і 12 многокорпусні на 8 рамок. Цікавить скільки сімей бджіл може доглядати 1 пасічник? .... також є своя столярка в якій можна виготовляти вулики. 1 рій уже утік ... залишивши трішки бджіл і звідти викачалось 10 літрів меду ... з решти вуликів іще не качали.... Дякую за відповіді... |
Re: Мрія створити пром. пасіку. Вінницька обл., Іллінецький р-н, с.Бабин
Ось такі поки вулики , що уже працюють
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] |
От по ссилці із форума знайшов продажу вуликів...
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] чи справді вулик пенополистироловый має стільки переваг над деревяним ? |
Цитата:
Цитата:
Цитата:
Цитата:
Цитата:
|
Цитата:
Тобто на пром. пасіці мають бути тільки бджолині сімї , якщо роїв не має бути...... я просто не знаю в чому різниця......... Про вулики одного стандарту я розумію і альпійських більше не буде .... будемо стремитись до 4-х корпусних на 8 рамок.... а ті 3 альпійські просто з минулого залишились...... доречі яку деревину краще використовувати для вулика... тесть говорить липа.... так як легка і недорога в порівняні .... десь 300грн за куб...... а ви яку породу порекомендуєте? |
300 грн за куб, то кругляк на пні. Докладаємо порізку та сушку, і одержуємо необрізну дошку. Переваги вуликів з деревини у тому, що наголосив Дімас: своя столярка. При цьому ціна вулика на порядок менше, ніж покупного, тим паче пінопластового. Переваги його по моїй думці, тільки у тому, що вони мають меншу вагу, чого не скажеш про ціну.
|
Ясно, одже за 300грн куб не знайти..... а яке дерево краще купувати?
Порізати кругляк ми самі можемо а посушиться він за 2 місяці в стеляжі на вулиці ..... і якщо є опит підскажіть з 1 кубометра доски скільки вуликів можна зробити чотирьохкорпусних на 4 корпуса? Іще одне питання..... чи вже запізно в цьому році ставити ловушки на рої? |
За 2 місяці дерево не висохне ні при яких умовах, хіба що в сушилці за 2 тижні. Дерево повинно сохнути мінімум рік, при умові вчасної перкладки. Я використовую вербу, липу, осику, сосну. Розраховуйте 4-х корпусний від 0,2 до 0,3 куб.м.
Цитата:
|
Цитата:
Дякую за відповідь, буду орієнтуватись тепер по кількості, в середньому 4-ри 4-х корпусних вулики на куб деревини.... По сушці , ви трішки не праві ... все залежить яку деревину , де і коли сушимо , приміром для сосни 3 місяці влітку у нашому регіоні цілком достатньо для того щоб висохнути до вологості , котра потрібна для виготовлення речей, що в подальшому знаходитимуться на вулиці.... з цим питанням трішки знайомий так як до цього більше чим півроку вивчав тему інвестування коштів в бізнес повязаний із лісом... от навіть тему вів на відповідному форумі ... [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] по ловушкам зрозуміло .... цього року цим не займатимусь...... іще , хочу показати один із вуликів щойно зроблений тестем ..... [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] Так як цього року мед буде тільки для себе .... сімї були поділені.... то хотілося б заробити певні кошти на продажі вуликів ..... на вашу думку , яку ціну раціонально просити за такий вулик? |
На мою думку зроблено адекватно, ціни диктує ринок, але я б не виставляв ціну нижче 800 грн за виріб.
Що до сушки дерева, то я готовий посперечатись, незважаючи на грамотний лінк, тим паче, що ми знаходимось в одному регіоні. |
Цитата:
от спробую показати вулик внутрі.... це кришка вулика утеплена пінопластом..... [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] рамки з вощиною.... вигляд зверху.... [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] дно вулика .... [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] Іще , з вашою точки зору ціна 800грн - це ціна за 4 корпуса , кришку і дніща ... чи в цю ціну також входять і рамки по 8 штук на кожний корпус, тобто 32 рамки...? дякую .... |
Голий. Рамка в магазині 4 грн. І я б додав в корпусах льотки круглі з прильотними дошками і загороджувачами.
|
Цитата:
Цитата:
Цитата:
|
Всім доброго вечора.Дозвольте і мені своїх 5 копійок вставити.Шановний mascot,Василь правильно Вам каже,що для виготовлення вулика а тим більш багатокорпусного ,3 місяці сушки мало .Постоїть той вулик на сонці і будете Ви всі щілини затикати чим попало і перекоси між корпусами будуть,отож краще добре висушити.
|
Цитата:
|
Я думаю, що лежак з дуба був би вічний, правнукам дістались би, але багатокорпусні занадто важкі, немає сенсу робити з такого матеріалу.
Взагалі, це питання вже давно пасічники для себе вирішили. Матеріал повинен бути легкий, і по можливості, найбільш стійкий до впливу зовнішнього середовища. Інше - не важливо. |
Цитата:
чи правильно я розумію ось це........ "льотки круглі з прильотними дошками і загороджувачами".......... ви маєте на увазі в кожному із 4 корпусів 1-го вулика зробити круглі дірки( льотки) ... прильотна дошка - це мабудь якась підставка під диркою і загороджувач - це планка яка буде закривати дирку при потребі.... ? я правильно все зрозумів ... просто запас термінів у мене не дуже :kill: ? Цитата:
Дякую за відповіді... сьогодні заказали кругляк липи в лісництві..... будемо пиляти на доску 40мм ..... а далі щодо сушки побачимо..... поки що в столярці є висушеного в камерах матеріалу на 10 вуликів... будемо з цим працювати.... доречі взимку купували столярну доску в Житомері сосна 50 мм по 1650грн за куб.... з доставкою обійшлась по 1800 грн.... але це вища якість була і без сучків ... купував 9 кубів і вологіість після камери була 6% ...... цікаво чи існує якийсь ГОСТ де прописано якої вологості має бути доска для вулика..... просто в камерах сушать до 6-8% , не думаю що таке потрібно для вулика...... Дуже зацікавило ваше твердження , що в травні місяці 1 сильну сімю можна розділити аж на 4 сімї ..... а чи доцільно ділити бджіл в кінці літа наприклад ..... щоб наступного року після зими відразу більше було ..... ... і як визначаєте чи сильна сімя у вулику чи слабка? Цитата:
спробую викласти сюди графік залежності сушки від температури і вологості повітря .... для сосни там влітку біля 3-х місяців достатньо.... але дякую за бажання допомогти...... |
Цитата:
Цитата:
mascot, якщо у Вас багато різних запитань по бджільництву, то запрошую Вас скористатись пошуком на форумі, деякі питання вже обговорбвали або створюйте нові теми по питаннях, які Вас цікавлять. Доречі, є ще один метод швидко збільшити кількість сімей на пасіці, трохи згодом я доповню його методом зі своєї практики. Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
У деревини, яка швидко висушена в камері, з`являються напруження, які можуть привести до викривлення деталей, ще при обробці, навіть, якщо сухість її буде 8%. Я би для себе «наскоком» з такої деревини вулики не робив: після розкрою дав би деякий час відлежатись в майстерні для зняття напруги, а потім вже робив би далі, хоча це треба дивитись по ситуації. Та і з сушкою бувають різні випадки – жару дали, поміряли вологість – норма, а коли волога повільно підійшла з внутрішніх прошарків, то пісня вже не та, та ще й напруга додалась. Так що, як кажуть – довіряй але перевіряй. |
Цитата:
|
Цитата:
А напруження впливають на розтріскування доски і вони дійсно знімаються зчасом , коли доска відлежиться і набере біля 2% вологості після сушки.... Доречі питання , щодо того яка повинна бути вологість доски для виготовлення вулика залишається відкритим ... відповіді ніхто так і не надав.... [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] P.S. Що таке вулочка? |
Улочка это пространство между 2 рамками
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Дякую вам і beekeeper за підказки і думаю протягом нуступих 2 неділь зроблю такий вулик,як ви підказали.... а саме "промышленный улей рута, 10 рамок на 230 - 4 корпуса"... Можливо у вас є силка де в інеті можна скачати чертьож такого вулика і поради по його виготовленню..... От іще тесть попросив запитати таке.... яка відстань на вашу думку має бути між рамками в сусідніх корпусах, щоб бджола взимку могла без проблем її подолати? Тобто, чи не занадто широка верхня планочка в рамці, можливо потрібно її зробити тоншою, щоб зменшити бджолі шлях ? [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] P.S. Коли на вулик говорять "рогатий", це синонім слова багатокорпусний? |
Цитата:
|
Сьогодні заказав першу партію кругляка липи для вуликів в лісгоспі 5 кубів - по середній ціні 300грн куб ...... не знаю дорого це чи ні .... можливо хтось зорієнтує......?
|
mascot, ціна цілком адекватна за кругляк
|
Вот что по факту удалось купить в лесгоспе:
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] В основном был 3-й сорт с диаметром больше 26см по цене 325грн/куб 2 бревна 2-й сорт по цене 450грн/куб получилось в сумме 6 кубов по цене 2080грн + 100грн за привозку теперь буду пилять на доску 40-ку - за распил просят 115 грн за куб по входу........ интересно сколько кубов доски получится...... |
Цитата:
|
Іще цікавить .... можливо у когось є практичний чи теоретичний досвід....
Який, хоча б приблизно, має бути розмір пасіки .... якщо ставити за ціль отримання прибутку в розмірі 30 000 доларів в рік .... яка кількість людей має обслуговувати таку пасіку....? |
30 000 баксов - это 15 тонн меда, если ориентироваться на оптовую продажу, плюс затратная часть. Вот Вам очень грубый расчет.
|
Виходить 3 точки по 100 вуликів на кожному .... і відповідно три людини обслуговування .... кожний відповідальний за свій точок зі 100 вуликами....
Це варіант який підходить......? |
Цитата:
|
Очень лаконичное дополнение. Я просто не стал расшифровывать понятие затратной части. Дима все верно описал. Кроме того, немаловажное значение (если не сказать одно из основных) имеет опыт пчеловода, так как организовать такое производство, не имея опыта - утопия.
|
Спасибо.... я это понимаю.... как и то что теория очень далека от практики....
Но пока понемногу движемся вперед.... вчера начали пилять бревна и начали складывать штабель для сушки липы.... вот результат на момент такой: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные пользователи. Зарегистрироваться...] чуть пожже замеряю влажность в штабеле |
Вот начал подыскивать человека , который будет управлять и работать не пасеке, тоесть пасечника ..... скорее всего это будет человек без опыта в пчеловодстве и работать будет под рукоодством тестя у которого достаточно большой опыт.....
с вашей точки зрения, как лучше оговаривать условия..... помесячная зарплата или процент от всей чистой прибыли в конце сезона? |
Ага, а весь сезон человек Божим духом питаться будет, и семью кормить тем же ;)
|
Текущее время: 02:00. Часовой пояс GMT +3. |
|