Цитата:
Сообщение от Димас
Happy hiver, а коли можна питання ставити? А то вже накопичилось чимало Якщо дозволите, я почну:
1. Через який термін на Вашу думку, повернуться витрати в сумі близько 175 тис. грн?
2. Якщо почати спочатку, то що б ви зробили не так? Що придбали б ще, а чого не купували б взагалі?
|
Та в принципі вже можна. Хоча на твої питання я ще не підійшов. Але відповім.
1. На сьогодні я вже витратив біля 230 тис.грн. Сюди додав будинок для пасіки (30 тис.грн.). Багато пасічників рахують скільки витратили, скільки відкачали меду і на цьому все. Жах, витрати є, а прибутків не має. Але! Для кращого розуміння прибутків рекомендую скачати бізнес-калькулятор для бджолярів. Він простий, але дає розуміння прибутків.
https://uhbdp.org/ua/our-services/bu...calculator-bee
Так от, в цьому році отримав прибуток. Як, спитаєте ви? А все доволі просто. Всі витрати в цьому році були такими, як амортизаційний фонд. Тобто витрати розподілені по рокам. Наприклад, вулики розподіляються на 10 років, будинок - на 20 років і т.д.
А прибуток такий (все умовно):
- мед 1400 кг. Х 40 грн. = 56,0 тис.грн.
- відбудовані стільники 1000 штук Х 20 чистого прибутку (відбудована рамка коштує 35 грн. мінус 15 грн. собівартість) = 20,0 тис.грн.
- віск 20 кг. Х 130 грн. = 2,6 тис.грн.
- відводки 5 штук Х 1500 грн. = 7,5 тис.грн.
Всього: 86,1 тис.грн. або 37,4% від загальних витрат в цьому році.
Якщо медозбір в наступному році буде вище, то меду буде більше, віску, стільників тощо. І прибуток повинен зрости. Якщо бджоли вийдуть з зимівлі...
2. На це питання відповім трохи пізніше, тут треба теж багато писати.