Цитата:
Сообщение от ggn63
Недавно услышал мысль, что при вываривании.. не сильно сухой древесины происходит интенсивная сушка - немножко не так. По поводу сушки - действительно вываривание в воде ускоряет сушку, но не так как вы себе это представляете. Дело в том, что древесные соки гораздо медленнее испаряются чем вода. По этому в течение 2-12 часов (время зависит от размера заготовки) свежее дерево вываривают в воде с целью замещения водой древесного сока. и потом сушат дерево обычным способом и эта сушка длится раза в 2 быстрее чем обычно. Вот такой механизм по поводу сушки.
|
ggn63, Ви чуть неправі. Перший раз стикаюся з терміном древесние соки, в усіх постулатах які стосуються висушування деревини фігурує ВОДА!
Друге виварювання чи проварювання в парафіні - хочете того чи ні автоматично призводить до досушування деревини.
Треттє, Виварювання деревини в воді це старий спосіб яким користувалися різчики по дереву. Механізм такий. Деревина свіжоспиляна, для швидшого висушування прогрівалася в гарячій воді що вберігало заготовки від ростріскування, адже знаходячись в гарячій воді поверхневі шарі деревини непересихають, а внутрішні прогріваються і звільняються від вологи, деривина в таких умовах просихає до 25 - 30% вологості,і ніякого заміщення соків водою невідбувається, решту вологи видаляють досушуванням на повітрі.
Цитата:
Сообщение от ggn63
Практически такой-же эффект даст нанесение горячего парафина кистью.
|
недасть, тому,що при контакті гарячого парафіну та холодного дерева буде утворюватися плівка перафіну на поверхні деревини, без проникнення останнього в пори деревини. Механічна стійкість такого покриття дуже низька.
Цитата:
Сообщение от ggn63
Ведь "внедрение" парафина в древесину происходит не в результате варки
|
Якраз це відбувається в процесі проварювання. Механізм такий. Деревина поміщена в гарячий парафін прогрівається, з неї починає видалятися частково вода (інтенсивність залежить від вологості деревини), а також повітря. Прогрівши деревину на певну товщину, (це залежить від часу проварювання), ми виймаємо її з парафіну і той парафін який знаходиться на поверхні втягується капілярами, заміщаючи видалене повітря. Для кращого просочування деревини парафіном практикують повторне занурення її, ще гарячої в ванну з парафіном.
Цитата:
Сообщение от ggn63
замещение древесных соков антисептиком происходит при автоклавной пропитке.
|
Існує такий спосіб. Деревина пргрівається в герметичних камерах, потім з них відкачується повітря, тобто створюється вакуум, і без розгерметизації в камеру подається потрібна рідина, може бути і антисептик, який всмоктується капілярами деревини. Такий спосіб дозволяє просочувати деревану глибше як при проварюванні.
Цитата:
Сообщение от ggn63
Если вываривать, то мы покрываем в том числе и внутреннюю поверхность улья. Так? И что-же получается, мы лишаем улей одной из его функций - регулирование влажности внутри улья.
|
Так, вода не буде поглинатися деревиною, але це не критично, конденсат буде зтікати по стінках донизу, і вологість в вулику буде в нормі. в крайньому випадку не гірше як в непроварених вуликах.
Цитата:
Сообщение от Димас
Тоже об этом подумал...Собственно, почему парафин, почему не окунать в теплый нитролак, тот же НЦ 218?
|
подумав, але недостатньо, а як же екологія? Нітролак та ще й в середину вулика, мабуть це вже занадто.
Добавлено через 16 минут
Цитата:
Сообщение от vodolej
Перевірено що американський гнилец саме вбивається за 10 хвилин при температурі 160*С.
|
якраз ось це і було на початку проварювання в парафіні, точніше в церазині. Застосували його новозеландці, при епідемії гнильця, і щоб не спалювати вулики, як того вимагав закон, хтось спробував проводити дезинфекцію в розплавленому парафіні при 160*С і вище,такий спосіб врятував від знищення матчастину бджільництва. А вже потім звернули увагу на те,що проварювання дає ще один дуже важливий еффект - захист від води.
Цитата:
Сообщение от Ворон
Мова ведеться про обробку нових корпусів а не б/у,в нових корпусах збудники хвороб відсутні,водолєй уважно читайте повідомлення!!!
|
так,що Ворон повідомлення vodolej правомірне, і Ваша рекомендація читати уважніше недоречна, проварювати можна і треба, періодично з метою дезинфекції і вживані вулики. це набагато краще від всіх інших способів дезинфекції!