|
|
|
Опции темы | Опции просмотра |
12.07.2022, 08:14 | #21 | |
Бывалый
Пчелостаж: 7
Пчелосемей: 250+
Ульи: разная
Поблагодарили 10,692 раз(а) в 2,170 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 0
Сказали "Не согласен!" 54 раз(а) в 43 сообщениях
Файловый архив: 0
Закачек: 0
Вес репутации: 1648 |
Re: Нужен совет по подсадке плодной матки
Цитата:
Роздільну перегородку ставлю глуху (вибачаюсь що написав решітка), й даже був випадок, що по конструкції появилась дирка між розділиними сім"ями на одну бджолу --так маточники не потягнули ...так що перегородка повина ділити сім"ї наглухо. Матку в "хвіст" первака підсаджував в той самий день і також після двух днів як вийшов ( з повторною ревізією маточників) , коли її приймають ? не можу сказати, тому що підсаджував в американській кліточці і як зазвичай провіряв через 8 суток...яйці побачив, кліточку забрав і мені достатньо...ревізію гнізда повну не робив, щоб взнати якого віку личинки...но по поверхневому огляді було видно що не зразу починала червити , тільки в пару сімей пішла зразу сіяти , мабудь в той самий день як підсадив (там отвір з канді прогризають за пару годин)...був один випадок що завалили( підсадив тоді другу плодну...яку прийняли на ура) -не можу з впевненістю сказати чому, но підозрюю що матка була погана - з нуків із 5 маток була одна яка почала червити на 17 день (так получилось що на 12 день її не приговорив й дав шанс...там погода була не стабільна, хоча вся "партія" вже облетілась ще на 11 день заберав їх з нуків), мабудь в цьому причина...на наступний рік, проюзаю такий метод досконаліше і більш скрупульозно - в цьому році все получилось спонтанно...мав робити відводки, а вийшли рої...пока знімав рої, стало ліньки робити відводки, то "розпихав" таким чином матки ...й сподобалось
Когда делаешь людям добро, то добрые люди это ценят, равнодушные забывают, а наглые становятся ещё наглее! Последний раз редактировалось Андрей Андреевич; 12.07.2022 в 08:21. |
|
5 пользователя(ей) сказали cпасибо: | gardener (12.07.2022), vano (12.07.2022), xalik (13.07.2022), yurets-9 (12.07.2022), Юрій Чугай (12.07.2022) |
12.07.2022, 14:15 | #22 | |
Бывалый
Пчелостаж: 8
Пчелосемей: 50
Ульи: рогатий рут, 10 рам.
Поблагодарили 2,014 раз(а) в 673 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 185
Сказали "Не согласен!" 62 раз(а) в 47 сообщениях
Файловый архив: 1
Вес репутации: 439 |
Цитата:
|
|
2 пользователя(ей) сказали cпасибо: | vano (12.07.2022), Андрей Андреевич (12.07.2022) |
13.07.2022, 20:01 | #23 |
Бывалый
Пчелостаж: 7
Пчелосемей: 250+
Ульи: разная
Поблагодарили 10,692 раз(а) в 2,170 сообщениях
Сказал (а) "Не согласен!": 0
Сказали "Не согласен!" 54 раз(а) в 43 сообщениях
Файловый архив: 0
Вес репутации: 1648 |
Як добитись обльоту маток що наближається до 100% результату (як не прикро писати, но 100% ніколи не траплялось...було таке що після підсадки маточників на виході тільки одна не вернулась, а закладалось кажись 35)
1. Треба забрати нуклеуси з пасіки , при великому скупченню бджіл матки починають блудити при обльоті й не дай Бог рій буде виходити ,коли буде їхній обльот -всі в тому рої будуть. Зазвичай на пасіці був обліт 40-60% 2, В нуках постійно повині проживати "сім"ї"... В мене в нуклеусах бджоли зимують і весною я закладаю маточники на другий день як забрав маток прошлогодніх . Зазвичай до осені формую мощну сім"ю з нуків, а весною їх перегородками розділяю. В нукові в якому є розплод дуже комфортно почувають себе матки після маточника (моя власна думка , з власного досвіду...не хочу сперечатись, хто думає навпаки) 3. Й мабудь саме основне ...після того як поставив в нук маточник на виході, через два дні забераю "маточники джентеровські" з нуків й провіряю чи вийшла матка , чи ні... провіряю , не пошуком матки, а дивлюсь як був лючок відкритий...лючок відкритий - значить все Ок. Роблю це не виймаючи рамок, тому що маточники ставлю зверху між рамками...й не лізу до них з різними ревізіями й провірками ...провіряю вже 10 день чи червлять і на 11-12 день забераю плодні й знову на другий день підставляю маточники на виході... там де матка або не вийшла, або пропала удаляю маточники... Що ж в цьому прийомі таке основне? ...а то що після того як матка вийде з маточника її ніхто не витягує разом з рамкою і не "закружує" їй голову й вона як той ХАЙМЕРС знає свої точні координати. Прочитавше це Ви можете " покрутити пальцем біля віска" й подумати що в мене не всі позлітались таракани... думайте як хочте, но коли я лізу в нук і заглядую неплодці в очі до її обльоту, результати обльоту дуже погані, не завжди но почті завжди , а це знову мінус 50-40 % маток. 4, Й на останок : нуки в мене завжди мощні , це не жменя бджіл ...даже деколи від них мед качаю (не завжди, но один раз на рік відкачую ) П.С. ...можете звертати на це увагу, можете робити по своєму, знову повторюсь - опишіть простіший спосіб виводу маток, який посталений на "поток" й без всяких "танців з бубнами" . Маток виводжу за сезон 200-300 особєй...це при тому, що не плодок не продаю( просто я не граюсь з бігудями і рахую що це не рентабельно для тих хто купляє) й роздаю також більше сотні маточників на виході безкоштовно місцевим пасічникам ...даже сьогодні "по просьбє трудящасіх" роздав по місцевих пасіках 67 маточників , які заклав спецом для такого діла ... (може як будуть вбивати, то щоб зразу вбили й не мучився це шутка)